vineri, 31 octombrie 2008

Pestera Muierilor

Peştera Muierilor, spendid monument al naturii, este situata geografic in Depresiunea Getică a Olteniei. Traversând calcarele jurasice-neocomiene ale râului Galben. .Numele de Peştera Muierilor, aşa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri străvechi, bântuite de razboaie pe când barbaţii plecau la lupta impotriva celor care le încălcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta peştera, transformata in adăpost bine aparat si nedescoperit de către năvalitori. Galeriile rezultate ca urmare a carstificarii calcarelor datorita apei înfiltrate din râul Galbenul, de-a lungul liniei de fractura NNV spre SSE însumează o lungime de aproximativ 3600 m si sunt dispuse 4 niveluri de carstificare. Nivelul inferior subîmparţit in doua sectoare: nordic (1500 m) si sudic (880 m) prezintă importanţa stiinţifică, constituind rezervaţia speologică si fiind inaccesibil turiştilor.
Etajul superior situat la 40 m altitudine fata de talv
egul văii se compune dintr-o galerie orizontala lunga de 573 m, electrificata si amenajata pentru vizitare.În gura nordică de acces ajungem după aproape 20 m intr-o zona in care abundă stalactite care căptuşesc plafonul alcătuind sub lucirea reflectoarelor o masa compacta de ţurţuri. Sub tavanul împodobit se ridica majestuoasă o formaţiune stalagmitica ale cărei reliefuri par veritabile tuburi de orga. O colonie de lilieci pendulează in Cupola de 17 m inălţime emiţând un sunet asemenea unui clopoţel de argint, sunet care e ritmat de picaturile de apa. Spre est, după numeroşi bolovani, se strecoară o raza de soare ce pătrunde prin gura estica a peşterii, gura ce se deschide in versantul abrupt al Cheilor Galbenului. În galeria principală electrificată ce se continua spre sud varietatea coloanelor stalagmitice care atinse cu un corp dur emit sunete asemănătoare unei orgi electronice. La câţiva metri, intr-o sala înaltă si largă se află reconstituit scheletul unui Ursus spelaeus.La câţiva paşi podeaua este presărată cu numeroase bazinete uneori pline cu apa, mai ales primăvara. Această zonă poartă numele de Bazinele Mari. La câţiva zeci de metri intr-o sală spaţioasă o formaţiune stalagmitică îmbracată parcă in mantie orientală. Aici stalagmite uriaşe, cruste parietale, domuri, concreţiuni de tavan iau forme ciudate motiv pentru care au fost numite: Cadâna, Moş Crăciun, Dropia, Domul Mare.Coloniile de lilieci adaugă plafonului cenuşiu al peşterii numeroase pete negre. In afara de speciile de lilieci - Myotis sp. Miniopterus sp. si Rhinolophus sp. - fauna cavernicolă acestei peşteri se compune din miriapode, pseudoscorpioni, paianjeni si numeroase alte nevertebrate inferioare. Pentru a se putea admira Valul Muierii se treceprintr-o galerie îngustă, o galerie de calcită cu falduri fară egal, care este preludiul frumuseţilor naturale din Sala Perlelor.. În ultima scară metalică ne abatem lateral in Sala Musteriană, unde arheologii si paleontologii au scos la lumina zilei numeroase obiecte de cultură, dovezi permanente a omului aici cu multe mii de ani înaintea erei noastre.

Revenind la galeria superioara, intr-o boltă ce acoperă o sala mare, vizitatorul zăreşte un horn ce comunică cu exteriorul, horn căruia localnicii ii spun Coşul Peşterii, probabil în amintirea vremurilor când focul ardea in mijlocul acestei săli. Ieşind prin gura sudica a peşterii coborârea până la albia râului Galben se face pe o cărare betonată, străjuită cu


Pestera Ursilor

Cea mai spectaculoasă din punct de vedere fosilifer. Se găseşte la marginea satului Chişinău, comuna Pietroasa, judeţul Bihor.Peştera a fost descoperită în anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chişinău. În puţul deschis a coborât minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces până la Sala Mare. Prima exploatare completă a fost realizată la 20 septembrie 1975 de către cercul de speologi amatori “Speodava” din oraşul dr. Petru Groza. La16 iunie 1980, peştera intra în circuitul turistic al ţării ca cea dintâi cavitate subterană amenajată la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscându-se valoarea excepţională a peşterii, cercetătorii geologi din Bucureşti şi Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, mineri din Maramureş, muncitori din oraşul dr. Petru Groza şi din Oradea, un specialist în corpuri de iluminat din Timişoara au colaborat şi au realizat, la Peştera Urşilor amenajările turistice, luând în acelaşi timp măsuri specifice de protecţie.La intrarea în peşteră s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cuprizând casa de bilete, sala de aşteptare, un muzeu speologic şi ghişeu cu obiecte artizanale, cărţi. Galeriile peşterii au formă aproape rectilinie sunt dispuse pe două etaje, însumând o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m şi este amenajat pt. circulaţia turistică, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervaţie ştiinţifică Traseul turistic propiu-zis oferă vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinară gamă de formaţiuni stalactitice şi stalagmitice, variate ca mărime şi forme, baldachine şi gururi. Formaţiuni stalactitice cum sunt aici,aşa numitele baldachine, ce pot fi întâlnite în puţine peşteri din lume dau un aspect fermecător peşterii. Atmosfera de basm este întregită de stalagmitele fosile, extrem de dantelate şi având grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picături alimentare, de stalactitele de tip “macaroane” ori de depunerile numite “vermiculaţii”, printre cele mai frumoase aflate în peşterile din România.
Diversitatea stalagmitelor sub formă de statuete, pagode animale-fabuloase- lasă câmp liber
imaginaţiei fiecărui vizitator. “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Urşilor”, “Portalul”, “Pagodele”, “Lacul cu nuferi” sunt numai câteva din frumuseţile create de natură din peşteră.

Vizita începe în Galeria Urşilor sau Galeria Oaselor, care adăposteşte 1500 de piese 140 de cranii şi numeroase culcuşuri ale ursului de peşteră. Pe pereţii acestor galerii se observă zgârieturi adânci lăsate de labele urşilor, a căror dispariţie misterioasă s-ar datora, după unele presupuneri, încălzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat ieşirile peşterii. Acest urs a dispărut cu mai bine de 15000 ani în urmă, atingea frecvent 3 m lungime.
La capătul galeriei următoare, “Emil Racoviţă” se află un schelet întreg de urs ex
pus, în poziţia în care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale dispărute în urmă cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capră neagră, ibexul, leul şi hiena de peşteră) descoperite aici, suscită interesul specialiştilor. Galeria “Emil Racoviţă” este o galerie împodobită cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apă, mii de stalactite. Galeria are pereţii distantaţi la 10 –15 m iar bolta ei se situează la peste 10 m înălţime.
A treia galerie ce poate fi vizitată este Galeria Lumânărilor, unde te întâmpină o adevărată pădure de stalagmite de un alb imaculat şi neatins de mâna omului. La capătul acestei galerii, poteca turistică îşi face cu greu loc prin desimea concreţiunilor şi, prelungită cu un tunel articial, lung de 16m, răzbate în cele din urmă la suprafaţă, încheind astfel traseul vizitabil al peşterii.Traseul subteran este parcurs în 45 minute. Temperatura în peşteră oscilează tot anul în jur de 10 grade.

҉Imagini si curiozitati҉


Masivul de gheaţă din Peştera Focul Viu, în Munţii Bihorului, sclipeşte sub razele soarelui de amiază. Studiul acestui gheţar completează arhiva de informaţii despre evoluţia climei în ultimii 3.000 de ani.

Flash-ul unui fotograf dezvăluie pentru o clipă adâncimile de turcoaz ale Lacului Myo şi incredibilele dimensiuni ale sălii - aproape 137 de metri lungime şi 50 de metri înălţime.


Cât de repede cresc formaţiunile din peşteri?
De obicei lent, dar există şi speleoteme foarte rapide, precum
stalactitele tubulare, fotografiate aici în Peştera Rece, Bihor. În
afară de peşteri, stalactitele tubulare apar uneo
ri şi în
alte
locaţii, cum ar fi construcţiile de beton neetanşe.

Un speolog tatonează prudent partea vizibilă a "aisbergului" din Avenul
din Albele, aflat la 2.000 m în Retezat. Acumularea de gheaţă atinge 80 m grosime. În anii foarte ploioşi se poate coborî la baza ei, unde se află o mare sală.


Racoviţă a desenat câteva schiţe la prima sa vizită în Scărişoara, acum 75 de ani.


La baza masivului de gheaţă din Scărişoara, în Rezervaţia Mică, devine vizibilă structura zebrată, datorată succesiunilor climatice din ultimii
2.000 de ani. Speologii parcurg pe îndelete conţinutul letopiseţului îngheţat.



Aparent mineral şi ostil, domeniul subteran găzduieşte o bogată comunitate biologică. Picăturile de apă, dar mai ales râurile subterane sunt cărăuşii hranei.

În lacurile subterane denumite "gururi" există suficientă substanţă organică pentru a hrăni speciile acvatice. Progresul explorărilor subacvatice din ultimii 20 de ani a dus la descoperirea a sute de
kilometri de galerii submerse în Yucatán, Bahamas, Florida, unde trăiesc specii relicte.

Biospeologia

Biospeologia -O disciplina speciala care se ocupa studiul vietuitoarelor din pesteri. Bazele acestei ramuri a spelogiei au fost puse de Emil Racovita in momerabilul Eseu din 1907.Tot el a fost cel care la 26 aprilie 1920 a infiintat la Cluj primul Institut de Spelogie din lume. Importanta pesterilor pentru biologie consta in faptul ca ele reprezinta un mediu de viata specializat, un refugiu, cu factori foarte putin variabili si extremi:intuneric vesnic si total, umezeala mare temperatura aproape constanta , hrana putina.
Conditiile riguroase de viata determina la animalele de pestera un metabolism scazut si o functionare a organismului cu o intensitate redusa. S-a constatat ca animalele specifice pesterilor(cele denumite troglobionte) consuma de 4 pana la 6 ori mai putin oxigen decat rudele apropiate care traiesc la exterior.Au o activitate motrice scazuta,stand mult timp imobile .Animalele troglobionte sunt in majoritatea lor depigmentate,adica albicioase,galbui sau translucide.Un alt caracter specific al acestor animale este anoftalmia,adica lipsa organelor vizuale.Nu este vorba de cecitate ,adica de orbire ci de regresiunea insasi a aparatului vizual.
Un al treilea caracter care din punct de vedere statistic apare mai frecvent la nimalele cavernicole este morfologiea generala: talie mai mare,corpul mai gracil,apendicele(antenele si picioarele)mai mari decat la rudele de la exterior,iar la insectele zburatoare,lipsa aripilor membranoase.
Biologia reproducerii este si ea mai puternic modificata la animalele troglobionte.Se constata o incetinire a ciclului vital comparativ cu speciile inrudite de suprafata,incetinire care rezulta din prelungirea stadiilor embrionar si nimfal si care duce in ansamblu la o prelungire a vietii.In felul acesta pesterile isi dovedesc din plin importanta ca laboratoare naturale in care se pot surprinde unele dintre mecanismele cele mai subtile ale evolutiei.
Majoritatea speciilor troglobionte reprezinta capete finale de evolutie si pentru ele subteranul,prin valorile limita,dar constante constitue un refugiu.Multe din vietuitoarele de pestera mai au rude apropiate la exterior,care permit incontinuu comparatii,insa exita unele care nu mai au nici un fel de astfel de rude.Acestea sunt adevarate fosile vii,ce reprezinta verigi in sistemul de evolutie si disparute de mult de pe suprafata solului.
Si din punct de vedere ecologic pesterile au o mare importanta,constituind un model de studiu pentru mediile relativ simple.Lipsa luminii determina la randul ei lipasa producatorilor primari(a plantelor verzi)iar ciclul clasic de la suprafata Terrei mineral-autotrof-heterotrof-bacterii-mineral are o derivatie subterana pornind de la heterotrof. Pesterile sunt adevarate insule care au evoluat fara multe influente si amestecuri straine.Asa se face ca la noi in tara,din cele 200 de specii si rase troglobionte 97% nu exista decat in Romania,66% au fost gasite doar intr-o singura pestera,21% in doua,6% in trei,7% in mai mult de patru pesteri.
De la ideea ca pesterile sunt laboratoare naturale s-a nascut ideea de a creea un laborator artificial intr-un mediu natural,adica intr-o pestera.In Romania in pestera Closani din Muntii Mehedinti a fost inaugurat in 1959 un laborator de cercetari biospeologice.

Ecosistemul


Biosfera, invelisulviu al Pamantului este alcatuita din ecosisteme. Ecosistemele pot fi naturale sau antropizate.Ecosistemul este sistemul format de vietuitoare si mediul lor de viata fizico-chimic.
Ecosistemul se caracterizeaza printr-o organizare specifica, fiind alcatuit din doua structuri functionale: structura de biotop si structura de biocenoza.
Ecosistemele subterane sunt reprezentate de pesteri, grote, avene, microcaverne etc.
Factorii de biotop caracteristici sunt obscuritatea, temperatura relativ constanta (7-11
°C), umiditatea foarte ridicata(95%), circulatia redusa a aerului. Biocenoza ecosistemelor subterane este constituite numai din organisme heterotrofe: bacterii, ciuperci si animale(specii de viermi, crustacee, paianjeni, alte insecte, lilieci).Datorita faptului ca traiesc in conditii de obscuritate, animalele din ecosistemele de obscuritate sunt depigmentate si cu un simt al vazului extrem de putin dezvoltat.

vineri, 24 octombrie 2008

Biocenoza

Biocenoza reprezintă ansamblul populatiilor ce aparţin unor specii diferite si ocupă acelaşiareal, un sistem supraindividual reprezentand un nivel de organizare al materiei vii, alcătuit din indivizi si populatii legate de un teritoriu, indepentende funcţional.
Tipuri de biocenoze:
-terestre - biocenoza unei păduri de stejar, unei campii, unui parc etc.
-acvatice - biocenoza unui lac, unei mari, unui rau etc.
-subterane - biocenoza unei peşteri.
Unitatea vitala a biocenozei este populatia, care cuprinde toţi indivizii dintr`o specie, apartinand aceleiasi biocenoze.
În studierea populatiilor unei biocenoze trebuie sa tinem seama de urmatorii parametri:
1.Efectivul populatiei (N) reprezintă nr. de indivizi care alcătuiesc populatia unei specii, la un moment dat.
2.Densitatea populatiei (N/m2) cuprinde nr de indivizi pe unitatea de suprafaţa.Densitatea normala este marimea care permite supravietuirea unei populatii.
3.Rata natalităţii este raportul de indivizi născuti într-un interval de timp si efectivulpopulatiei.Se măsoară în naşteri pe an la mia de indivizi.
4.Rata mortalităţii pe an la este raportul dintre mortalitate si efectivul populatiei. Se măsoară în decesemia de indivizi.
5.Rata creşterii numerice este diferenta dintre natalitate si mortalitate.
6.Distribuţia pe varste:
-varsta prereproducatoare
-varsta reproducatoare
-varsta postreproducatoare
7.Distribuţia pe sexe.

Biotopul


Structura biotopului:
1
.Factori geologici :
-natura solului

-natura apei

2.
Factori geografici: -latitudine
-longitudine

-altitudine

3.
Factori mecanici:
-miscari ale apei - curenti de apa, valuri, maree

-miscari ale solului - cutremure, eruptii vulcanice, alunecari de teren

-miscari ale aerului
- vanturi, curenti de aer

4.
Factori fizici:
-lumina

-temperatura

-umiditatea

5.
Factori chimici:
-concentratia de O2

-concentratia de CO2

-concentratia de saruri minerale (necesare nutritiei plantelor)

-concentratia de subs
tante organice (necesare nutritiei bacililor si ciupercilor)