sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Pestera Piatra Altarului

Pestera Piatra Altarului a fost descoperitã în anul 1984 de cãtre speologii Clubului Politehnica din Cluj. Pestera însumeazã patru mari galerii: Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor.

Galeria "Palatul" este o salã înaltã de 30 m precedatã de o anticamerã "Baldachinul"; este o zonã cu formatiuni rare, curgeri mari de calcit si domuri înalte. Palatul are forma unei catedrale gotice, înaltã si îngustã, flancatã de coloane de 15-20 m înãltime.
Este un monument de arhitacturã subteranã unic în felul sãu în România.

Galeria "Paradisul" este o sintezã a întregii pesteri.Spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apã, depuneri diafane de ace, unice în pesterile noastre. Galeria Paradisului se sfãrseste neasteptat, cu un pãrãu de "mondmilch", (laptele de lunã), - o pastã fluidã, de un alb nepãmântean, ce izvorãste dintr-o crãpãturã a calcarului

În baza pesterii s-a dezvoltat, pe scarã largã, un alt fenomen. Sub oglinda nemiscatã , apa supramineralizatã a acoperit totul în cristale perfecte de calcit. Fenomenul este rar întâlnit pe glob si el face din "Geoda" din Piatra Altarului sã fie unul dintre superlativele domeniului subteran. Un popas în Geodã este o experientã unicã, un prilej de meditatie asupra perfectiunii cristaline


Galeria "Altarul Ursilor" este o galerie orizontalã cu bolti arcuite, denumitã "Citimirul Ursilor". Ursul de cavernã - "Ursus Spelaeus"- era un locuitor obisnuit al pesterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare numãr de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Pestera "Piatra Altarului" nu este amenajatã pentru public, fiind deschisã doar pentru cercetãri stiintifice.

Niciun comentariu: